LA SOCIOLINGÜÍSTICA

La gent que em coneix probablement diria que la meva passió secreta és la sociolingüística. Suposo que tothom té un tema del qual podria parlar hores i hores sense cansar-se, sense perdre l’entusiasme. I el meu és aquest: m’agrada analitzar la interacció entre les llengües i les societats, m’encanta fixar-me en els sentiments que desperten les llengües en les persones. Si agafo el metro, involuntàriament faig un estudi estadístic de la llengua en què parlen els passatgers; si vaig a comprar ,em fixo en la llengua amb què em parla amb la caixera; i un llarg etcètera. Sí, això és com un metge d’urgències 24 hores! Suposo que és allò que en diuen vocació…

Reprodueix vídeo
Do de llengua!

Aquí podeu veure el blog que fa més de 8 anys que escric. El vaig començar de molt jove, amb 20 anys, i durant molt de temps hi vaig dedicar dos o tres posts setmanals, que provocaven sovint força controvèrsia, amb centenars de visites i desenes de comentaris…. Recordo un article sobre la manera com la Televisió de Catalunya tractava els dialectes del català, que gairebé ha arribat a les 2.000 lectures. Però sens dubte els hits del blog han estat un article sobre si cal eliminar la hac en català, amb més de 4.000 visites, i un d’encara més polèmic sobre les formes “sisplau/si us plau”, que ja han llegit més de 10.000 persones! Bé, podeu entrar-hi i remenar durant una estona, si us ve de gust!

Article d'opinió a VilaWeb

Malauradament (o, de fet, afortunadament!), ara ja no tinc tant de temps per escriure-hi de manera regular. Per sort, he tingut l’oportunitat de publicar de tant en tant algun article als mitjans de comunicació catalans. Va ser el cas d’un article de denúncia sociolingüística sobre els Establiments Viena, que havien estat premiats pel seu bon ús de la llengua catalana i que, en implantar-se a València, van decidir fer-ho tot en espanyol. Poder publicar en un mitjà amb tant ressò com Vilaweb va ser un privilegi, i l’article va tenir molta repercussió a les xarxes socials.

Articles d'opinió a Núvol.com

També he publicat a Núvol, una capçalera digital dedicada a la cultura que aspira a omplir un buit: tractar tots aquells aspectes de la cultura que els diaris convencionals han deixat de tractar per manca de paper o simplement perquè no formen part de la cultura mainstream o no són un producte d’un gran grup. És un plaer poder col·laborar-hi!
En quina llengua hem de fer recerca?


CONTACTEU

Podeu deixar un missatge aquí o escriure'm un correu

També podeu visitar el meu lloc a Academia.edu:

paris-sorbonne.academia.edu/AnnaPineda

info@annapineda.cat

Barcelona - València - Köln